Největší nabídka masivního nábytku! Nyní super ceny až -17%, téměř na všechno

Dřevo je materiál současně velmi trvanlivý a jemný, proto je třeba pamatovat na jeho pravidelnou péči, chcete-li se jím těšit dlouho. Než se ale dostaneme k pravidlům používání voskovaného nábytku, je třeba zmínit, čeho se vyvarovat v jeho každodenním používání.

Pamatujte, nábytek ze dřeva nemá rád vodu. Voskované dřevo není voděodolné, proto pokud se vám stane, že na jeho povrch něco vylijete, osušte to co nejdříve. Také byste neměli nechávat na nábytku z dřeva žádné vlhké předměty. Pokud voda pronikne do jeho struktury, může ji nevratně poškodit.

Další věcí, na kterou je třeba dávat pozor, je teplo. Většina z vás jistě ví, že byste neměli pokládat horké nádoby přímo na dřevěný nábytek, protože to může způsobit vznik odbarvení, jejichž odstranění může být nemožné. Pokud máte chuť si sednout ke svému dřevěnému stolu a užívat si chuť ranní kávy, pamatujte, že šálek odložte na podšálek. To je obzvláště důležité při péči o voskované dřevo, protože vysoká teplota může vosk roztavit. Chcete-li, aby váš dřevěný nábytek co nejdéle zachoval svůj tvar a vzhled, postarejte se, aby se v jeho blízkosti nenacházel krb, radiátor nebo jiný zdroj tepla.

Péče o voskovaný nábytek

Péče o dřevěný nábytek spočívá především v jeho opatrném využívání. Intenzivní používání může způsobit vznik drobných odštípnutí na hranách nebo více viditelných vláken dřeva. Je na vás, zda tyto změny budete vnímat jako něco přirozeného a jedinečného, nebo jako vadu. Je třeba si však uvědomit, že v tomto případě se dřevo neliší od ostatních materiálů, které se při používání opotřebovávají.

Dodržováním výše uvedených pravidel používání voskovaného nábytku můžete být jisti, že váš nábytek bude vypadat skvěle po dlouhá léta. Borovicové dřevo nevyžaduje složitou péči, existuje však několik pravidel, která je třeba dodržovat.

ČIŠTĚNÍ A PÉČE O VOSKOVANÝ NÁBYTEK

Nábytek z voskovaného dřeva si po léta udržuje neklesající popularitu, především díky jeho přirozené kráse. Ačkoliv jsou méně odolné vůči vnějším podmínkám a používání než například lakovaný nábytek, právě voskování umožňuje zachovat přirozený povrch a kvality dřeva.

Jak čistit voskovaný nábytek?

Péče o voskovaný nábytek je jednoduchá – nejdůležitější je pravidelně odstraňovat prach z jeho povrchu. Jak jsme již zmínili, voskované povrchy jsou citlivé, proto je chraňte před poškrábáním. K tomu se nejlépe hodí měkké hadříky a utěrky. Ponechaný prach na nábytku se vpravuje do struktury dřeva a s časem je stále obtížnější jej odstranit.

Čeho se vyvarovat při péči o voskovaný nábytek?

Jedním z nejdůležitějších pravidel je vyhýbat se vodě při čištění povrchu voskovaného nábytku. Stejně nebezpečné jsou různé čisticí prostředky – obzvláště nebezpečné se mohou ukázat čisticí prostředky obsahující bělidlo. Vosk je přírodní konzervační prostředek, proto používání silných chemických prostředků pro jeho péči není doporučeno.

Jak dokonale vyčistit voskovaný nábytek?

Pokud si myslíte, že suchá utěrka nestačí, občas použijte k čištění nábytku prostředky s přídavkem vosku. Nejenže čistí dřevo, ale také doplňují odřený vosk, vytvářejíce na povrchu nábytku soudržnou ochrannou vrstvu. Díky tomu váš nábytek zachová svůj lesk na déle, protože vosk skvěle maskuje všechny škrábance, výpadky a rýhy.

OBNOVA VOSKOVANÉHO NÁBYTKU

Vosk je přírodní a ekologický prostředek pro konzervaci a ochranu dřevěného nábytku. Umožňuje dřevu dýchat, zdůrazňuje jeho přirozené vlastnosti a vyvádí jeho krásu. Pravidelná údržba takového nábytku je však klíčová – ochranná vrstva se s časem prostě opotřebuje.

Níže je popis procesu obnovy voskované povrchové úpravy na masivním dřevě.

Jak obnovit voskový povlak na dřevěném nábytku?

Krok 1 – Příprava nábytku. Vaším prvním krokem by mělo být demontování všech pohyblivých částí nábytku, jako jsou dvířka, zásuvky a úchytky. Tento jednoduchý postup vám usnadní přístup ke všem těžko dostupným místům.

Krok 2 – Broušení a čištění povrchu. Vše záleží na míře poškození a opotřebení barvy na voskovaném nábytku. Pokud nábytek nemá poškození, pouze barva je vybledlá, pak stačí nanést pastu s voskem bez předchozího broušení povrchu smirkovým papírem.

V případě, že nábytek je velmi poškozený, má výrazné odřeniny a škrábance, je třeba přistoupit k očištění částí pomocí smirkového papíru. Jsou dostupné produkty s hrubostí od P 24 do P 2500 – vyberte jemnozrnný papír P220-P240. Po očištění je třeba povrch dřeva vyhladit pomocí brusné vlny 320-360.

Krok 3 – Výběr vhodného vosku. Dalším krokem bude výběr vhodného vosku. Je na vás, zda to bude bezbarvý vosk nebo barvící. Pokud jste se rozhodli pro použití barvícího vosku, postarejte se, aby byl sladěný s barvou nábytku. To vám pomůže vyhnout se barevným rozdílům a nevzhledným skvrnám. Navíc, vybíráním vosku v barvě blízké odstínu nábytku zamaskujete drobné škrábance a praskliny. Nezapomeňte, že čistý včelí vosk není určen pro voskování nábytku. 

Krok 4 – Nanášení vosku. Přecházíme k nejdůležitějšímu kroku, tedy k nanášení vosku. Malé množství vosku umístěte na suchou houbu a vmasírujte do dřeva – ve směru vláken dřeva (ne kruhovými pohyby). Po zaschnutí vyleštěte a vyhladěte povrch pomocí brusné vlny, stejně tak – ve směru vláken dřeva. Nechte dále zaschnout. Hotovo.

Produkt přidán do seznamu přání