Největší nabídka masivního nábytku! Nyní super ceny až -17%, téměř na všechno

Fyzikální a mechanické vlastnosti

Hustota a pevnost: Borovice je známá svou lehkostí a zároveň dostatečnou pevností. Hustota tohoto dřeva se může lišit v závislosti na konkrétním druhu borovice a podmínkách, ve kterých rostla. Obecně se pohybuje od 300 do 650 kg/m³, což z ní činí materiál snadno opracovatelný, avšak stále dostatečně odolný pro mnohá použití.

Pracovnost: Jednou z nejvýznamnějších vlastností borovice je její snadná pracovnost. Dřevo lze snadno řezat, brousit a tvarovat, což umožňuje truhlářům a řemeslníkům s lehkostí vytvářet složité detaily a konstrukce. Navzdory své lehkosti je borovice dostatečně pevná na to, aby odolávala běžnému zatížení při použití v nábytku nebo jako konstrukční materiál.

Odolnost vůči vlhkosti a škůdcům: Borovice má přirozenou odolnost vůči určitým druhům škůdcům, včetně termitů, díky přítomnosti borového oleje a jiných přírodních látek. Nicméně, v případě nepřiměřené vlhkosti nebo není-li správně ošetřena, může být náchylná k hnilobě a jiné formy poškození. Proto je důležité zajistit vhodnou úpravu a ochranu dřeva, zvláště pokud je použito v exteriérových aplikacích.

Vzhled a barva

Dřevo borovice se přirozeně vyznačuje světlou až středně žlutou barvou, která mu dodává teplý a příjemný vzhled. Charakteristické jsou pro něj také viditelné letokruhy a uzly, které mu dodávají rustikální šarm. Zajímavostí je, že i když je borové dřevo natřeno bílou barvou, s plynoucím časem se může projevit jeho přirozené žloutnutí. Tento proces žloutnutí je přirozený a nezbytný, a nemůže být zcela eliminován, což je důležité zvážit při designování interiérů, kde vévodí bílá barva. Tento fenomén zdůrazňuje přirozenou krásu borového dřeva a dodává mu autentický vzhled.

Povrchová úprava

Borovice je dřevo, které skvěle přijímá různé typy povrchových úprav, což umožňuje zvýraznit jeho přirozenou krásu a zároveň zlepšit jeho odolnost. Voskování je populární metoda, která dodává dřevěným povrchům hladkost a zároveň zachovává jejich přirozený vzhled. Tato metoda poskytuje dřevěnému povrchu příjemný matný finiš a zároveň jej chrání před vlhkostí a znečištěním.

Kromě voskování jsou bílé vodní barvy další možností povrchové úpravy, která je oblíbená pro svěží a moderní vzhled, který dokáže interiéru poskytnout. Tyto barvy jsou ideální pro dosažení světlého a vzdušného efektu, přičemž zároveň snižují viditelnost žloutnutí dřeva. Je však důležité připomenout, že i přes použití bílých vodních barev, proces přirozeného žloutnutí borovice může být časem stále pozorovatelný, což by mělo být zváženo při rozhodování o finální povrchové úpravě.

Použitím těchto technik může borovice získat různé estetické výsledky, od přirozeného a rustikálního vzhledu po moderní a minimalistický design. Výběr správné povrchové úpravy může výrazně ovlivnit celkový vzhled a životnost výrobku z borovicového dřeva.

dřevo borovice

Udržitelnost a ekologický aspekt

Obnovitelnost: Borovice je rychle rostoucí dřevina, což z ní činí ekologicky udržitelnou volbu. Lesy borovic jsou často spravovány udržitelným způsobem, což znamená, že nové stromy jsou vysazovány, aby nahradily ty, které byly pokáceny. Tento přístup pomáhá udržovat ekologickou rovnováhu a zajišťuje, že borovice bude i nadále dostupná jako obnovitelný zdroj.

Ekologický dopad: Při výrobě výrobků z borovicového dřeva je ekologický dopad relativně nízký, zejména ve srovnání s jinými materiály, jako jsou plasty nebo kovy. Dřevo borovice je biologicky rozložitelné a může být recyklováno nebo použito k výrobě energie, což snižuje jeho celkový dopad na životní prostředí.

Využití borovicového dřeva v nábytkářství

Borovicové dřevo je pro své jedinečné vlastnosti a estetický vzhled široce využíváno v nábytkářství. Jeho přirozená krása, spolu s výbornou pracovností, dělá z borovice ideální materiál pro výrobu nábytku v různých stylech. Mezi nejoblíbenější patří provence styl, venkovský styl a rustikální styl, kde borovicové dřevo přináší nejen funkčnost, ale i estetickou hodnotu.

Provence styl

Provence styl, inspirovaný francouzským venkovem, je známý svou lehkostí, svěžestí a elegancí. Borovicové dřevo je pro tento styl vysoce preferované díky své světlé a přírodní barvě, která podporuje pocit prostornosti a čistoty. Nábytek v provence stylu často zdobí jemné vyřezávání a patina, což borovicovému dřevu dodává starobylý vzhled, aniž by bylo nutné obětovat jeho přirozenou lehkost a teplou barvu.

Venkovský styl

Venkovský styl, známý také jako country styl, vyzdvihuje přírodní materiály a robustní vzhled. Borovicové dřevo je pro tento styl ideální volbou díky své odolnosti a schopnosti dobře stárnout. Nábytek z borovicového dřeva v venkovském stylu často ponechává viditelné letokruhy a uzly, což zvyšuje jeho rustikální charakter a dodává interiéru autentickou a útulnou atmosféru.

Rustikální styl

Rustikální styl se vyznačuje láskou k přírodnosti, autentičnosti a hrubému, neopracovanému vzhledu. Borovicové dřevo je pro tento styl vyhledáváno zejména pro svou texturu a schopnost přidat interiéru charakter. Nábytek v rustikálním stylu často využívá hrubější povrch borovice, což zdůrazňuje jeho přirozenou krásu a robustnost. Tento styl je ideální pro ty, kteří hledají pocit pohody a spojení s přírodou.

Produkt přidán do seznamu přání
Product added to compare.