Největší nabídka masivního nábytku! Nyní super ceny až -17%, téměř na všechno

Doporučená teplota pro lidi v místnosti je v rozmezí 18-23 stupňů a vlhkost vzduchu 45-55%. Tato teplota je obecně prospěšná pro lidi včetně alergiky a astmatiky. Vlhkost vzduchu je důležitá rovněž pro dřevěný nábytek. Dřevo je přírodní materiál, který zachycuje vlhkost se svého okolí proto je důležité dodržovat tyto hodnoty.
Berte na vědomí: Doporučujeme umístění teploměru a vlhkoměru do místnosti ke sledování těchto hodnot.

Pokud rozlijete kapalinu na stůl (nápoj, alkohol, džus), je třeba ihned otřít povrch nábytku abyste zabránili tomu že se kapalina vsaje do dřeva. Při utírání kapalinu utřete jemně a nevtlačujte kapalinu do dřeva. Používejte bavlněný hadřík na otření.

Obecně vyvarujte se umisťování těžkých, horkých, ostrých nebo vlhkých předmětů na dřevěný nábytek. K čištění nepoužívejte chemikálie (aceton, benzín apod.)
Nikdy neumísťujte horké předměty přímo na povrch stolu (nábytku). Pod vlhké předměty (sklenice talíře vázy) je třeba dávat podložky.

Ochrana dřevěného nábytku

K odstranění nečistot z povrchu používejte suchý bavlněný hadřík. K odstranění zaschlých a ztvrdlých nečistot můžete také použít jemný brusný papír (1500 gr). Čas od čau můžete použít jemně navlhčený hadřík. Nečistoty a kapaliny odstraňte ihned při zašpiněný. Příliš často čištění z vlhkým hadříkem, může povrch nábytku poškodit.

Ochrana olejovaného nábytku

Správná údržba olejovaného nábytku Vám prodlouží životnost produktu. Pro zvýšení životnosti nábytku doporučujeme povrch pro-olejovat každé 4 - 5 měsíců. Existují také přípravky na ošetření, používejte vždy produkty, které jsou určeny k olejovaný nábytek (mohou být i s obsahem vosků). Olejová povrchová úprava je vodě-odolná no kapalinu je třeba otřít vždy okamžitě. Pokud již máte na povrchu nábytku fleky nebo kruhy od pohárového je třeba obnovit povrchovou úpravu.

Obnova a ošetření olejové-povrchové úpravy

Přírodní materiál dřevo neustále dýchá a reaguje na okolní prostředí. Negativní vliv na povrch květnu tekutiny, které mohou prosáknout a způsobit fleky nebo kolečka po sklenicích. Rozlité tekutiny doporučujeme vytřít dosucha. K poškození nebo barevné změně olejovaného povrchu může dojít i odložením horkého nádobí na stolní plát. Da se tomu zabránit šetrným zacházením a používáním podložek pod nádobí. Pravidelná a odborná péče prodlužuje životnost každého výrobku a tím i vaši spokojenost s jeho užíváním.

  • Povrchová úprava olejovaním vyžaduje pravidelnú starostlivosť a preventívne šetrné zaobchádzanie. Olejovanie neposkytuje až tak vysokú ochranu proti vlhkosti a mechanickému poškodeniu ako lakovanie (hlavne na začiatku užívania), a preto je potrebné vytvoriť čo najhrubšiu súvislú vrstvu oleja a vosku pravidelným ošetrovaním. Ak ošetrenie zopakujeme spočiatku 1-2x do mesiaca vytvorí sa súvislá ochranná vrstva, ktorá bude vysoko odolná proti poškodeniu a tekutinám, dodá nábytku elegantný lesk a povrch bude pôsobiť na dotyk veľmi príjemne. Rozliate tekutiny ihneď z povrchu odsajte pomocou textilnej alebo papierovej utierky tak,  aby ste tekutinu po povrchu zbytočne nerozmazávali. Následne povrch zotrite handričkou v smere vlákien dreva a vytrite dosucha. Väčšie znečistenie takisto nenechávajte na povrchu zaschnúť, ale ihneď ich odstráňte a povrch zotrite rovnakým postupom. Konferenčný stolík z dubového dreva z reálneho prostredia domácnosti  po mesiaci aktívneho užívania, aj malými deťmi  fotografia pred začiatkom ošetrenia


1. Použijte brusný papír s označením 320 gr. Jemně povrch nábytku vybruste, včetně všech skvrn a nečistot. 

  • Prach z dřevěných částí výrobku odstraňte měkkou, čistou a suchou prachovkou z materiálu, který nepouští vlákna (bavlna, len) nebo vysavačem s nástavcem, který obsahuje štětinky. Umyjte povrch stolu jen s mírně navlhčeným hadrem a pak otřete do sucha. Na první pohled se může zdát, že péče o nábytek z masivu je náročná, ale se správnou technikou a přípravky to zvládne každý. Je důležité si zapamatovat, že takový nábytek vždy používáme jemnou měkký hadřík, a to buď suchou, popřípadě jemně navlhčenou. Nikdy ne mokrou! Po tomto čištění je vhodné případnou vlhkost ještě odstranit suchým hadříkem. Takto zajistíte běžnou základní péči o nábytek.


2. Jemný prach dřeva očistěte tak aby povrch zůstal čistý.

  • Přírodní dřevo z masivu je úžasný materiál, i když se vám stane že vám stůl děti popíší, nebo se stane nehoda s tvrdým a ostrým předmětem, víte použít jemný brusný papír a špínu nebo nerovnost zbrousit do ztracena, doporučujeme brousit plošně - ne jen já 1 místě abyste si na povrchu nevytvořili jamku - začínat vždy s nejjemnějším zrnem brusného papíru a až v případě potřeby zvyšovat úroveň a intenzitu. Škrábance a silné fleky např. od různých tekutin, odstraňte opatrně přebroušením rovnoměrným tlakem pomocí brusného papíru ve směru vláken dřeva, při celkové obnově odstraňte všechny zbytky předchozích nátěrů. Plochu dobře očistěte od prachu. Důležité je při prvním použití nového druhu přípravku ho nejdříve odzkoušet na malé ploše, nejlépe na málo viditelném místě. Předejdete tak případným škodám na nábytku, zároveň zjistíte, jaké množství přípravku je vhodné použít při ošetřování, tak abyste dosáhli požadované výsledky.


3. Bavlněnou hadřík namočte do oleje. Použijte ochranné rukavice. Případně olej naneste přímo na povrch nábytku. Olej naneste rovnoměrně na celý povrch, který chcete obnovit.

  • Naneste rovnoměrně houbičkou nebo hadříkem menší množství oleje LIVOS nebo naturálního oleje libovolné vaší preferovaný značky a nechte působit .Na povrch nábytku třeba nanést mírně silnější vrstvu oleje a nechat ho volně vsáknout do dřeva. Následně odstranit nadbytečný olej suchým hadříkem, kterou je vhodné vytřít celý nábytek do sucha. Kromě odstranění jemných povrchových defektů se tímto způsobů výrazně zkrášlí povrchový vzhled dřeva. Nábytek nabude opět nádherný lesk a barvu. V závislosti na typu oleje a nábytku je vhodné takto ošetřovat nábytek několikrát ročně nebo častěji.


4. Počkejte přibližně 15 - 20 minut. Snažte se aby byl olej skutečně rovnoměrně rozmazaný a vpít do dřeva.

  • Na konci dostáváme vzhled jako když byl nábytek nový, pravidelnou údržbou si nábytek chráníme. Na běžnou údržbu doporučujeme přípravek opti mléko. Součástí správné péče o masivní nábytek je i pravidelné větrání a mírný průvan v místnosti. Příliš vlhký nebo suchý vzduch v interiéru neprospívá ani lidem. V zimních měsících vám i vašemu nábytku padne vhod zvlhčovač vzduchu. Skvělým pomocníkem pro měření vlhkosti v místnosti je vlhkoměr. Nábytek nevystavujte přímému slunci a držte jej dále od topných zařízení. Na obnovování dřeva používejte neagresivní prostředky, které jsou k tomu určeny.


5. Nato aby olej zcela vyschl je třeba počkat 24 hodin.
6. Po tomto čase přejděte suchým hadříkem po povrchu nábytku. Pokud se vám zdá že povrch není úplně vyleštěn použijte brusný papír s označením 1500 gr.

Značky oleju

  • Doporučujeme na údržbu přírodní oleje - Bormo Wachs parkety oil 1030, nebo dánský olej WOCA
  • Velmi dobře jsou i oleje německé značky LIVOS
  • OLEJ natural - LIVOS natura: olej: Koimos 1714-002 vosk: Bivos 375
  • Olej dub pálený - LIVOS , KUNOS, Kunos Natur-Siegel gerauchte Eiche (pálení) Kunos Natur-Siegel gerauchte Eiche
  • Olej odstín ořech - LIVOS olej KUNOS dark walnut 244-064
Produkt přidán do seznamu přání
Product added to compare.